№9 від 05.03.2010 | Маленька пташка - великі гроші
Маленька пташка - великі гроші
З Володимиром Олександровичем заочно знайомі декілька років: він передплатник газети "Сельская жизнь в Украине", щопівроку розміщує в ній рекламні оголошення. Саме текст одного з них і спонукав нас до зустрічі.
Зустріч відбулася холодного лютневого дня, але проходила в щирій і теплій атмосфері. Володимир Олександрович відверто ділився досвідом, а згадати і розказати йому є про що. Як зізнається мій співбесідник, хороша реклама у будь-якій справі ніколи не буде зайвою.
Розмова розпочалася відразу ж, ще в автомобілі. Щоб потрапити до обійстя Яценків, потрібно покружляти лабіринтами села Горенка. Хоч цей населений пункт і належить до приміської зони столиці і елітні будинки потіснили садиби простих смертних, стан дорожнього покриття у зимовий період міг би бути кращим. Проте снігові вибоїни не заважали нам спілкуватися.
- У далекі 80-ті минулого століття, - продовжує розмову пан Володимир, - у відомому журналі "Приусадебное хозяйство" прочитав статтю "Мал золотник, да дорог". Крім змістовної інформації, була вказана й адреса. Але єдине в Союзі господарство з розведення перепелів знаходилося в Ташкенті (Республіка Узбекистан). Я налагодив листування з власником і збирав кошти на квиток - мав летіти за інкубаційними яйцями. Та не судилося побувати в теплих краях: випадково на місцевому Куренівському ринку придбав 10 перепелів японської породи.
І мрія стала реальністю. Розпочалося найцікавіше. Перш за все птиці потрібно було створити умови для проживання і продумати раціон. Клітки змоделював сам і досі, незважаючи на те, що ринок і Інтернет переповнені пропозиціями, продовжую виготовляти клітки сам.
(Від автора: клітки бувають на 5, 10, 15, 25, 30 голів. Ціна - від 80 грн. Як зізнався Володимир Олександрович, продає їх лише по знайомству).
Довгий час експериментував і з харчуванням. Це зараз різноманіття, а у 80-х, крім звичайного комбікорму, нічого кращого не було.
Практикував обмін: за здані шкурки нутрій брав на базі комбікорм низької якості, який здебільшого призначався для курей і свиней. Тому і молодняк перепелів вирощували як домашню птицю. Нічого, вчилися на своїх же помилках, читали літературу.
Ось уже двадцять років щодня з 5-ї ранку до 12-ї ночі пораємося біля таких маленьких, проте таких молодецьких перепелів.
|
|
Володимир Олександрович Яценко |
Вирощення перепелів - це закрите виробництво. За словами Володимира Олександровича, догляд за ними потрібно організувати так, щоб птиця була завжди сита й утримувалася в чистоті. Оптимальний тепловий режим у приміщенні для дорослого перепела - 18-25 С.
Крім того, приміщення повинні добре провітрюватися - без свіжого повітря ніяк. Перепели не люблять протягів і яскравого світла.
Тривалість світлового дня для них сягає 17 годин, сну - 7 годин. Це обов'язково.
У таких умовах перепелам лишається їсти, пити, нести яйця, розмножуватися - і ніяких зайвих навантажень. За них усе продумано.
- На мій погляд, розведенням цієї птиці потрібно займатися масово. Якби я був міністром агропромислового комплексу, то довів би завдання до всіх товариств, фермерських господарств організувати міні-ферми і вирощувати перепелів.
Це розв'язання трьох проблем:
- продовольчої (яйця, м'ясо),
- оздоровчої (особливе місце посідають яйця),
- звичайно, послід - натуральні добрива, шкаралупки від яєць перемелюємо, додаємо як добавку до корму. Це ж кальцій!
Ми повинні запозичити досвід японців. В освітніх закладах Японії в раціоні харчування дітей перепелині яйця - обов'язковий продукт. Їх можна вживати щодня в будь-якій кількості - вони не містять холестерину. Японці тримають перепелів у квартирах, на балконах, на вулицях маленьких та великих міст, функціонують кіоски, де бажаючі можуть придбати клітку та птицю.
- Скільки у світі існує порід перепелів і скільки утримується у Вашому господарстві?
- На сьогодні у світі існує декілька десятків видів і різновидів домашніх перепелів. Наприклад, американський каталог перепелів містить 44 різновиди. У мене вирощується декілька порід: японська, югославська крапчаста, англійська біла і чорна, канадська фараон і турецькі.
- Скільки "осіб" має перепелина сім'я Яценків?
- В одному хлівчику утримується близько тисячі голів. Стабільної цифри немає. При потребі вибраковуємо, коли надходять замовлення на купівлю тушок. Перепели японської та англійської порід несуться протягом року, а фараони - 8-10 місяців. Потім оновлюємо клітки молодняком, який підростає в іншому приміщенні в комфортніших умовах. Молодняк рекомендується утримувати колективно в клітках великих розмірів.
Наприклад, для 30 птиць розмір клітки повинен бути не менше 90 х 40 х 20 см.
Як досвідчений перепеловод, веду журнал підсадки самців. Більше чотирьох місяців самця біля самок тримати не потрібно. Тих, хто доросліший, теж вибраковую на м'ясо.
|
|
Перепелині яйця - панацея від багатьох хвороб.
У п'яти перепелиних яйцях, які за вагою рівні одному курячому, міститься в декілька разів більше корисних речовин (калій, залізо, фосфор, нікотинова кислота, вітаміни В1, В2 і А), ніж у курячому.
Яйця перепелів не мають побічних ефектів, не викликають алергії, також вони "чисті", тому не потрібно боятися пити їх сирими, навпаки, це дуже корисно.
Якщо вранці випивати хоча б четверо яєць, можна помітно покращити загальний стан здоров'я. До речі, діти, які чомусь не люблять курячі яйця, із задоволенням їдять перепелині: вони набагато "цікавіші". Кожне перепелине яйце має свій неповторний малюнок. Ви не знайдете двох подібних, близнюків у природі не існує.
|
Протягом року кожні 3-4 дні роблю закладку яєць в інкубатор. Яйця висиджуються 17 діб. На сімнадцятий день - масове луплення.
Постійно вливаю нову кров, тому що перепели втратять свої переваги і переведуться. Бувало, за інкубаційним матеріалом їздив до Росії. Сьогодні привозять із-за кордону друзі, знайомі. У мене з'явився ряд гібридів, наприклад, югославські крапчасті парував з турецькою породою. Вони стійкіші до виживання і мають більшу вагу тіла і більші яйця.
- Скільки коштує кілограм перепелиного м'яса?
- Кілограм перепелиного м'яса коштує 60 грн. Ми реалізовуємо тушки на замовлення постійним клієнтам. Вага перепелів залежить від породи і сягає 150-300 г.
Так, перепели турецької породи (це чисто м'ясна порода) досягають 400 г живої ваги, вони ближчі за розмірами до польового перепела.
Наприклад, кілограм м'яса перепелів японської породи містить 8-10 тушок, фараонів - 5, турецьких і канадських - 4 тушки.
Яєць несуть менше - 250 штук за рік, але яйця більшого розміру.
- Ціну на яйця диктуєте самі?
- Усе залежить від багатьох чинників, зокрема, від того, скільки коштів витрачається на корм, насамперед на зерно.
Перепілці в день вистачає 30 грамів комбікорму. Для порівняння: куряча добова норма складає 130 грамів. У раціоні перепелів суто спеціалізований корм для несучок. А він не з дешевих, дороге задоволення, тому комбінуємо з курячим комбікормом, плюс 30% протеїну.
Два десятки яєць реалізовуємо по 10 грн.
(Наприклад, у столичних супермаркетах 20 перепелиних яєць коштують 9,75 грн, для порівняння: ціна за десяток курячих яєць - від 7,60 до 20 грн).
Закуповуємо тару, фасуємо, у вихідні виїжджаємо на столичний пташиний ринок (Куренівський). (Місце на ринку за один день торгівлі коштує 25 грн). Хоча найчастіше реалізація яєць відбувається на замовлення. На замовлення реалізовується і послід (мішками), це прекрасне добриво для саду, квітника і кімнатних рослин. До речі, за кордоном ціни на перепелину продукцію вищі в чотири рази. Там і домашні кури дорожчі, ніж птиця, вирощена в штучних умовах. І, відповідно, домашні яйця не з дешевих (на наші гроші 1 яйце коштує 3 грн).
|
|
Розмір клітки залежить від кількості птиці.
Перепелів потрібно утримувати сім'єю - самець і 4 самки. Підлогу в клітці зробіть нахиленою, із залізної сітки. З фасадного боку клітки підлогу необхідно загнути, щоб до цього краю збиралися яйця. Найкраще, щоб перетинки в клітці знімалися, щоб при бажанні індивідуальний вольєр можна було перетворити на клітку колективного утримання.
Під сітчастою підлогою необхідно поставити піддони, на яких буде збиратися перепелиний послід.
|
- Чи маєте власні рецепти приготування страв із м'яса та яєць перепелів?
- Звичайно.(Посміхається.) Перша страва - домашній майонез. Щодня, як не крути, та бракування яєць не уникнути. Тому всі биті яйця дружина використовує для приготування майонезу. Зізнаюся вам, його не зрівняти з купованим. З тушок готуємо шашлики, фаршируємо, варимо супи, бульйони. Словом, використовуємо як звичайний м'ясний продукт. Це секрети дружини.
У селі є ще декілька приватних господарств з вирощування перепелів, але Володимир Олександрович конкуренції не боїться, за його словами, це, скоріше, не конкуренти, а колеги, однодумці, а покупців вистачить усім.
- Що Ви порекомендуєте початківцям?
- Усе залежить від того, яку мету кожен перед собою ставить - швидко заробити кошти чи налагодити серйозне виробництво перепелиної продукції.
Мати 20 голів достатньо для забезпечення потреб сім'ї у цінних перепелиних яйцях.
100 голів дають можливість виносити яйця на продаж і щотижня мати 100 грн додаткового прибутку. Були в моїй практиці різні покупці. Одні купували одну коробку (20 штук) перепелиних інкубаційних яєць і за півтора року розводили тисячі.
Інші купували 300 дорослих перепелів і через день уже продавали яйця.
Чим більше вкладеш, тим більше отримаєш.
Я займаюся тим, на що є попит. Перепели - це безвідходне виробництво, щодня щось продається - як не яйця, то м'ясо, добрива. Безкінечний кругообіг! Що може бути краще?
|
|
Перепел - це ще й космічна пташка: вона єдина з усього загону куриних була виведена в космосі, на орбіті Землі.
Першою земною живою істотою, яка народилася в космосі, стало перепеленя, яке пробило шкаралупу строкатого сіро-коричневого яйця 22 березня 1990 року в спеціальному космічному інкубаторі на радянській орбітальній станції "Салют-6" |
Можливо, Володимир Олександрович має рацію, тому що дружина Галина Василівна підтримує всі починання чоловіка. А він уже плекає нову ідею. За його словами, це - безпрограшна справа. Але про неї іншим разом.
Бесіду вела Леся Прокопенко, (фото автора)