Чат по Запчастям
Чат по Запчастям
Продолжаем работать, отгружаем заказы!
Переоборудование тракторов на импортные двигатели (DAF, MAN, VOLVO, RENAULT)

№: 9 - Рослинництво ХХІ століття | від 5.05.2010

НАШІ РОСЛИНИ ЛІКУЮТЬ НЕ ТІЛЬКИ ЛЮДЕЙ, А Й ЗЕМЛЮ!

Сучасні сорти сільськогосподарських культур, які можна вирощувати навіть в регіонах, що потерпіли від Чорнобильскої катастрофи, на засолених і збіднених на азот грунтах.
В минулому році наше видання вже знайомило читачів з декількома унікальними науковими розробками лабораторії модифікації структури біологічно-активних речовин Інституту молекулярної біології і генетики Національної академії наук України (яку очолює видатний вчений Анатолій Іванович Потопальський), Інституту оздоровлення і відродження народів України та кількома аграрними інститутами.

Сьогодні ми дізнаємось у Анатоля Івановича детальніше про фантастичні можливості вирощування зернових та зернобобових культур, які було створено ним і під його керівництвом. 
Чи дійсно вони можуть допомогти українцям очистити ґрунти від забруднення, а до того ж давати щедрі врожаї без використання мінеральних азотних добрив?!
- Анатолій Іванович, якщо відверто, то важко повірити в можливість вирощування добрих врожаїв зернових в умовах регіонів, що постраждали від Чорнобильської катастрофи. Навіть те, що створені у вашому інституті молекулярні гібриди злакових можуть давати високі показники врожайності у будь-якому регіоні України без використання мінеральних дорив, викликає сумнів…
Чим Ви можете пояснити їх унікальні властивості? 
- Ми опрацьовуємо цілком новий напрям науки - використання речовин із підвищенням активної дії молекул для оздоровлення довкілля. Свого часу ми на основі п'яти препаратів нуклеїнових кислот і їх попередників з групою співавторів кількох установ України і Молдови, серед яких був і всесвітньо відомий селекціонер-виноградар П.Я. Голодрига, в експерименті і в умовах виробництва вивчили принципи боротьби з агробактеріальним раком рослин.
  А.І. Потопальський - вчений, лікар, кандидат медичних наук, доцент, професор Європейської академії проблем людини, директор Інституту оздоровлення й відродження народів УкраїниА.І. Потопальський - вчений, лікар, кандидат медичних наук, доцент, професор Європейської академії проблем людини, директор Інституту оздоровлення й відродження народів України. 
У 1996 році він був визнаний людиною року Інститутом біографій відомих людей США, його біографія надрукована в США, у збірнику 500 лідерів усіх часів і народів, у 2004 році його висунуто на здобуття Нобелівської премії, а в 2006 році Президентським указом Анатолію Потопальському присвоєно звання "Заслужений винахідник України" (він автор понад 100 запатентованих винаходів).
Тоді вперше було розроблено технологію діагностики з прискореним отриманням стійкого щодо раку насіннєвого і садивного матеріалу (виноград, кісточкові, плодові, овочеві тощо). 
Економічний ефект даної технології - 250-2500 доларів прибутку на 1 га площі виноградників: втрати від цієї хвороби в колишньому Союзі досягали 12 млрд доларів США за рік.

Але на цьому науковці не зупинились. На основі розробленого в нашій лабораторії способу безвекторної передачі спадкової інформації від рослин-донорів з певними ознаками до рослин-реципієнтів, що не мають таких ознак, за допомогою алкілованих ДНК і РНК і було створено нові сорти рослин (жито, пшениця, просо, овес, ячмінь, кукурудза, рис, сорго та ін.), здатні завдяки засвоєнню атмосферного азоту давати високі врожаї на бідних на азот ґрунтах без внесення мінеральних азотних добрив.

  Молекулярні гібриди не є генномодифікованими рослинами. ГМ-продукти, або трансгени - це продукты, ДНК яких містить ген іншого організму. Наприклад, у генномодифіковану картоплю, яку не споживають колорадські жуки вживлено ген акули. А в ДНК морозостійкого помідору - ген камбали. Такі рослини, судячи з останніх наукових досліджень, дійсно можуть викликати алергію і мати негативний вплив на здоров'я людини. А от молекулярні гібриди, отримані у Інституту молекулярної біології і генетики, навпаки мають цілющий вплив на людський організм і оздоровлюють навколишнє середовище.

Поширення таких видів рослин (а нині успішно проходять сортовипробування проса Поліське піскове і Ватра, вівса Незламний, ячменю Козацький, тетраплоїдного жита Славутич М-1 і Древлянське, ярого жита Світанок, пшениці Асоціативна), дасть змогу очистити ґрунти від забруднення азотними добривами, збереже електроенергію, що витрачається при їх виробництві, зменшить витрати праці при використанні туків. Так новий сорт тетраплоїдного жита Древлянське перспективний для областей, що потерпіли від Чорнобильської катастрофи, при багаторічній поверхневій сівбі без глибокої оранки. 
Ця технологія вирощування озимих культур проходить виробничі випробування у господарствах України та Білорусі.

Високобілковий сорт кормового люпину Індустріальний, який ми одержали разом з колективами трьох інститутів України, уже пройшов державні випробування і рекомендований для Житомирської області. Цю роботу очолила відомий селекціонер, заввідділом селекції Інституту сільського господарства нечорноземної зони України Л.Т. Воловненко. Підвищення вмісту білка за допомогою молекулярного способу передачі спадкової інформації досягнуто також і на злакових (пшениця, жито, ячмінь, овес, просо, рис, кукурудза, сорго).
Посухостійкі і солестійкі форми рослин, які ми одержали, дадуть змогу використовувати засолені ґрунти і обмежити використання води для поливу, що дасть змогу запобігти їх подальшому засоленню. Підтверджують такий висновок томати сорту Українські, здатні давати високі врожаї на різко засолених ґрунтах, а також при гідропонному вирощуванні з використанням морської води без її опріснення. Отримані також солестійкі форми бавовнику, рису, вівса, проса, жита, пшениці, чумизи.
Вартий на увагу і спосіб молекулярного підвищення врожаю основних сільськогосподарських культур: відповідна обробка насіння овочів, бавовнику та злаків сприяє підвищенню їх врожайність на 10-40%, без забруднення навколишнього середовища. На жаль, ця технологія використовується тільки окремими ентузіастами.

- Скажіть, які з сортів зернових та зернобобових культур, створених в Інституті молекулярної біології та генетики на сьогоднішній день вже пройшли сортовипробування. Розкажіть, будь-ласка, про них детальніше.

- Науковими співробітниками Інституту молекулярної біології і генетики створено понад 50 найменувань рослин, що є наочним прикладом селекції ХХІ століття! Це лікарські рослини, овочеві культури, зернові та зернобобові культури. 
Серед останніх:

  • тетраплоїдне яре жито сорт Світанок,
  • озиме тетраплоїдне жито сорту Древлянське,
  • озимий молекулярний гібрид пшениці та жита сорт Пашниця,
  • озимий молекулярний гібрид жита і темно зернистої кукурудзи Житнях,
  • ярий ячмінь сорт Кучмінь (молекулярний гібрид кукурудзи і ярого ячменю),
  • новий високобілковий сорт кормового люпину жовтого Індустріальний та інші.


Деякі з них вже пройшли сортовипробування і зареєстровані в Державному реєстрі сортів України. Якщо дати їм загальну характеристику - ці культури не хворіють, невибагливі, дають на 20-40 % вищі, ніж звичайні сорти, врожаї на пісних, засушливих, та засолених ґрунтах, не потребують поливу, азотних добрив, споживають не опріснену морську воду, засвоюють азот прямо з повітря. А крім того ще й справляють лікувальну дію на людей і тварин, а до всього цього - покращують екологічний стан довкілля!
У Державному реєстрі сортів рослин України серед 23 сортів жита лише три - тетраплоїдні. Серед них і сорт озимого тетраплоїдного жита Древлянське нашої селекції. Жито сорту Древлянськеотримано методом обробки насіння сорту Белта модифікованими екзогенними нуклеїновими кислотами тваринного походження з наступним покращуючим добором рослин на збiднених азотом грунтах.

новий сорт тетраплоїдного жита Древлянське   Новий сорт тетраплоїдного жита Древлянське
  • Вегетацiйний перiод - 307-312 днiв.
  • Форма куща в перiод кущення - напiврозпростерта.
  • Колiр листя - темно-зелений.
  • Сорт середньорослий.
  • Довжина стебла коливається, в залежностi вiд умов вирощування, вiд 120-150 см.
  • Стебло масивне, мiцне, стiйке до злому.
  • Сорт вiдзначається призматичним, не ламким колосом, довжиною 10-12 см сiро-жовтого кольору.
  • Щiльнiсть колосу середня (3-4 членика на 1 см стержня).
  • Колоскова луска 9-10 мм, вузька, двохжилкова, з малопомiтною зазубренiстю. Кiль сильно виражений.
  • Остюки довжиною 4,5-6 см торчащi, сiро-жовтого кольору.
  • Зерно крупне, напiвдовге, з рiдкими волосками на основi зернини, напiввiдкрите, сiро-жовтого кольору.
  • Вага 1000 насiнин 40-55 г.

Сорт має високу стiйкiсть до проростання зерна в колосi на коренi, що забеспечує одержання високоякiсного зерна для посiву та продовольчих потреб.
Жито Древлянське добре кущиться, в середньому продуктивне кущення складає 4,0 стебла при 3,4 у сорту Славутич М-1. Це дозволяє зменшити норму висiву насiння при сприятливих умовах вирощування до 3,5-4,0 млн штук зернин на га, що призводить до збільшення врожайності. 
Сорт зимостійкий, стійкий до кореневих гнилей, снiжної плiсняви та борошневої роси. Недолiком сорту є загибель рослин при тривалому вимоканнi, яке продовжується бiльше мiсяця та враження бурою iржею.

Житнях - молекулярний гібрид жита і темно зернистої кукурудзи (Кияхів). Рослина озимого типу розвитку, одержана оригінальним методом цілеспрямованої безвекторної передачі спадкової інформації від однієї рослини до іншої. Має деякі спільні властивості батьківських рослин жита і кукурудзи: стійкість до хвороб, чорне зерно, ширше і зеленіше листя - від кукурудзи; зовнішній вигляд, характер росту і розвитку - від жита. 
Житнях не вибагливий до грунтів і кліматичних зон, стійкий щодо засолення грунтів, кореневих гнилей, борошнистої роси та снігової плісняви, посухо- і зимостійкий.

  • Вегетаційний період - 290-300 днів.
  • Довжина стебла залежно від умов вирощування варіює від 120 до 150 см.
  • Стебло міцне, не ламається.
  • Рослина має призматичний, неламкий колос 10-12 см.
  • Колоскові луски і остюки сіро-жовтого кольору завтовшки 4-5 см.
  • Зерно в колосі напіввідкрите, напівдовге, темного кольору.
  • Маса 1000 зерен - 35-40 г.


Житнях не вилягає при буревіях, має високу стійкість щодо проростання зерна в колосі на пні, що забезпечує одержання високоякісного зерна для сівби і продовольчих потреб. Агротехніка вирощування повністю відповідає вимогам агротехніки озимого диплоїдного жита. Житнях є цінною кормовою, продовольчою та дієтичною рослиною. З його борошна можна випікати лікувальний хліб.

Новий високобілковий сорт кормового люпину жовтого Індустріальний - зареєстрований в державному реєстрі сортів України. Сорт створено Інститутом оздоровлення і відродження народів України спільно з Інститутом молекулярної біології і генетики НАН України, Науково-дослідним інститутом сільського господарства нечорноземної зони України, Київським комплексним селекційним центром Українського науково-дослідного інституту землеробства.

  • Висота рослини - 75-95 см.
  • На початку вегетації швидко росте.
  • Тип розетки - проміжний.
  • Кількість листя більша за середню.
  • Листок з 7-9-ма видовжено-овальними листочками.
  • Стебла і листя темно-зелені з антоціановим забарвленням.
  • Квіти жовті. Суцвіття - китиця.
  • Характерна морфологічна ознака - розміщення поодиноких квітів уздовж стебла в пазухах листя.
  • Має детермінантний тип росту.
  • Боби плоско-округлі. Опушення їх - рідкісне явище, кількість насінин у бобі - 4-7.
  • Насіння округло-брунькоподібної форми. Сіре з крапковим рисунком.
  • Маса 1000 насінин - 123-135 г.
  • Сорт ранньостиглий. Вегетаційний період - 85-105 днів.
  • Достигає на 10-12 днів раніше стандарту.
  • Не боїться посухи, стійкий щодо полягання та захворювань на вузьколистість.


Кількість уражених рослин при штучному зараженні - 11-12% проти 100% у стандартного Швидкозростаючого 4. Достигає одночасно. Не вироджується. Придатний для вирощування за індустріальною технологією. За роки конкурсного сортовипробування врожай насіння становив 23-28 ц/га, зеленої маси - 600-820 ц/га; вміст білка в насінні - 42,5%. - Вчені Інституту молекулярної біології і генетики створюють справжні чудо-рослини майбутнього. Цікаво, чи користуються вони попитом у сучасних аграріїв? - Реалізація кожної з наших, без перебільшення, оригінальних розробок потребує участі державних і приватних структур відповідного профілю та значних інвестицій. Про доцільність такого співробітництва свідчить наша успішна співпраця з акціонерним об'єднанням - фірмою "КЕБОС". Протягом нетривалого часу ми провели спільні екологічні та виробничі сортовипробування нових видів, форм і сортів сільськогосподарських та лікарських рослин:

  • гарбуз Кавбуз Здоров'яга (гібрид кавуна з гарбузом),
  • просо Поліське піскове,
  • озиме тетраплоїдне жито Славутич М-1 і Древлянське,
  • яре жито Світанок.
пшениця Асоцiативна
пшениця Асоцiативна
  молекулярний гiибрид жита i кукурудзи Життэдайний колос
молекулярний гiибрид жита i кукурудзи Життэдайний колос

У 1993-1994 рр. Інститут оздоровлення і відродження народів України та АО - фірма "КЕБОС" за участі співробітників Інститутів гігієни харчування НАН і Міністерства охорони здоров'я України розробили технічні умови на випуск дослідної партії пюре з гарбуза сорту Кавбуз Здоров'яга для харчування і оздоровлення дітей, особливо - зони Чорнобильської катастрофи. Зараз яблучно-кавбузовий і морквяно-кавбузовий з ехінацеєю соки виготовляє ПП "Харчовик" (Тернопільська обл., смт Підволочиськ). Але успішна широкомасштабна реалізація цієї розробки потребує додаткових інвестицій.
А скільки ще не зроблено... На жаль, наше звернення свого часу до Комітету з питань науки і технологій Кабінету Міністрів України з проханням виділити кошти на цільову комплексну наукову програму з цього оригінального напряму залишилось без відповіді. 
Як відомо, проблема засвоєння азоту атмосфери небобовими рослинами фінансується в США нарівні з програмами космічних досліджень. А що ж у нас?... Тому звертаємось до всіх небайдужих громадян, керівників установ, меценатів, бізнесменів, однодумців в Україні і на всіх континентах з проханням миром, громадою підтвердити неосяжні наукові можливості допомогти в реалізації цих програм. Тільки об'єднуючи зусилля оздоровлення людини з оздоровленням навколишньої Природи в окремих зонах екологічної біди і всієї планети Земля, ми можемо мати надію на виживання і збереження всього живого на нашій планеті.

Бесіду вела Таміла АНТОНЕНКО (фото автора)

Р.S.: Не зважаючи на неприховану байдужість держави до розвитку вітчизняної науки, наші вчені вперто йдуть до намічених цілей… Долаючи безліч перепон, працюють і досягають успіху! Підтвердженням цьому є світове визнання - в кінці 2009 року у Відні (Австрія) в рамках міжнародного форуму ЄБА "Лідери ХХІ століття" нагороджено Інститут молекулярної біології і генетики НАН України за високі наукові досягнення європейського рівня якості. Пам'ятний знак "European Quality Award" та диплом Європейської Бізнес Асамблеї отримала директор Інституту академік НАН України Ганна Валентинівна Єльська.