`ПБП` - запчасти к тракторам Т-16, Т-25, Т-40 со склада в Харькове

Статьи еженедельника "Сельская жизнь в Украине"
 
"Сельская жизнь в Украине", всеукраинский еженедельник
04205, г. Киев, просп. Оболонский, 16 Е, комн.472
Тел.: (044) 419-34-45, 464-58-85, 426-88-57, 419-99-48
E-mail: celo@list.ru, celo@magnat-office.kiev.ua,
О редакции...


№17 від 30.04.2010 | Рослинництво

ЯК ВИРОСТИТИ ВИСОКОВРОЖАЙНУ ТА СМАЧНУ КАРТОПЛЮ

Загальновідомий факт, що картопля - це другий хліб, вона завжди користується попитом, і вирощують її як фермери, так і дачники. Існує багато секретів того, як одержати високі картопляні врожаї, але запорукою успіху є високоякісний насіннєвий матеріал.
До нашої редакції надійшло багато листів із проханням розповісти про сучасні сорти картоплі та надрукувати рекомендації щодо їх вирощування. Щоб надати нашим читачам найповнішу аргументовану інформацію, ми звернулися до завідувача відділу селекції Інституту картоплярства УААН (смт. Немішаєве, Бородянський р-н), доктора сільськогосподарських наук Андрія Антоновича Осипчука.

- Андрію Антоновичу, які найкращі сорти картоплі, створені у вашому Інституті, Ви могли б порадити нашим читачам?

- У нашому Інституті картоплярства Української академії аграрних наук зосереджені всі наукові досягнення із селекції, насінництва, технології вирощування і переробки картоплі. Ми створюємо високопродуктивні, з комплексом цінних ознак сорти картоплі різних груп стиглості та господарського призначення. Наприклад, столового призначення, технічного, універсального і переробки на картоплепродукти.
На 2009 рік у реєстр сортів рослин України внесено 133 сорти картоплі, в т.ч. 75 сортів вітчизняної селекції, з них - 53 сорти Інституту картоплярства та його Поліської дослідної станції.
За останні п'ять років (2005-2009 рр.) у Реєстр внесено 23 сорти Інституту картоплярства і його Поліської дослідної станції.

  • Це ранні: Жеран, Загадка, Глазурна Подолянка, Карлик, Скарбниця, Вимір, Ведруска;
  • Середньоранні: Левада, Оберіг, Завія, Партнер, Зелений гай;
  • Середньостиглі: Билина, Вернісаж, Довіра, Мандрівниця, Звіздаль, Надійна;
  • Середньопізні: Дорогинь, Поліське джерело, Поліська ювілейна, Промінь.

Потенційна врожайність цих сортів складає 400-600 ц/га.
Із сортів, занесених до реєстру в попередні роки, значного поширення набули сорти селекції Інституту картоплярства: Скарбниця, Фантазія, Дніпрянка, Серпанок, Обрій, Світанок київський, Луговська, Слов'янка, Явір;
Поліської дослідної станції: Божедар, Косень - 95, Тирас, Поран, Дубравка, Доброчин, Тетерів.
  Андрій Антонович Осипчук - заступник директора Інституту картоплярства по науковій роботі з селекційних питань Андрій Антонович Осипчук - заступник директора Інституту картоплярства по науковій роботі з селекційних питань, професор, доктор сільськогосподарських наук, відомий вчений у галузі картоплярства, селекціонер по картоплі. Він член Вченої ради Інституту картоплярства УААН та голова Методичної комісії інституту з селекції та насінництва, член Експертної ради по картоплі Державної служби з охорони прав на сорти рослин та редколегії міжвідомчого наукового збірника "Картоплярство" і науково-виробничого журналу "Картоплярство України".

Андрій Антонович удосконалив методи селекції картоплі, які враховують вимоги виробників і наявність нового вихідного матеріалу, створеного на основі міжвидової гібридизації. Створені А.А. Осипчуком сорти картоплі визнані й шановані у світі. Під його керівництвом та за безпосередньої участі створено понад 60 сортів картоплі, більше 40 з яких заносились до Реєстрів сортів рослин України та інших країн. Серед них відомі сорти: Бородянська рожева, Повінь, Серпанок, Обрій, Світанок київський, Фантазія, Лілея, Слов'янка, Явір та ін.

Підвищеними та високими смаковими якостями відзначають сорти: Світанок київський, Левада, Фантазія, Поліське джерело, Кобза, Звіздаль, Червона рута, Поліська ювілейна. Сорти Світанок київський, Кобза, Явір, Обрій, Фантазія, Червона рута, Лілея, Поліська рожева, Левада мають підвищені крохмалистість та вміст сухих речовин.
Інститут картоплярства не тільки створює нові сорти, але й займається насінництвом - розмноженням нових сортів. Елітний насіннєвий матеріал сортів Інституту і його Поліської дослідної станції можна придбати з урожаю 2010 року.

Інституту картоплярства - выращивание картофля   Інституту картоплярства - выращивание картофля   Інституту картоплярства - выращивание картофля  

- Чи не могли б Ви розповісти про сорти картоплі, які відрізняються стійкістю до таких страшних картопляних хвороб, як нематода і фітофтороз? - Нематода набуває поширення в північно-західному регіоні України, насамперед в індивідуальному секторі, що унеможливлює вирощування картоплі на уражених ділянках. Використання нематодостійких сортів дає змогу одержувати на таких ділянках вагомі врожаї бульб. Із зареєстрованих сортів Інституту картоплярства та його Поліської дослідної станції до картопляної нематоди стійкі:

  • ранні та середньоранні: Повінь, Водограй, Доброчин, Забава, Обрій, Поран, Дніпрянка, Фантазія, Загадка, Мелодія;
  • середньостиглі та середньопізні: Слов'янка, Лілея, Тетерів, Звіздаль.


Ці сорти на заражених ділянках не тільки дають високий урожай, а й сприяють очищенню грунту від збудника хвороби завдяки тому, що їх коренева система пригнічує розвиток шкідника.
Підвищену стійкість до фітофторозу мають сорти: Луговська, Водограй, Дорогинь, Ольвія, Явір, Поліське джерело, Поліська ювілейна. Вони забезпечують одержання вагомих урожаїв у місцевостях, де спостерігається поширення цієї хвороби. - Як часто потрібно поновлювати сорти, щоб бути впевненим в отриманні майбутнього високого врожаю?

- Важливий резерв одержання стабільно високих урожаїв картоплі з найменшими матеріально-технічними, затратами праці - це сорт. Досягають цього шляхом регулярних сортооновлення та сортозаміни, використовуючи високопродуктивний насіннєвий матеріал - еліту та її першу-третю репродукції. У разі довготривалого використання сорту здійснюють сортооновлення шляхом завезення високопродуктивного насіння цього сорту, здебільшого першої-третьої репродукції або ж елітного матеріалу.
Термін поновлення (кількість поколінь відтворення) садивного матеріалу визначають спеціально вповноважені органи з питань аграрної політики Автономної Республіки Крим і областей, з урахуванням рекомендацій власника сорту.
За інтенсивністю втрати продуктивності сорту в процесі його використання (виродження) в Україні виділено чотири фітосанітарні зони:

  • найменшого (Карпати - гірські райони Закарпатської та Чернівецької областей);
  • незначного (Волинська, Рівненська, Івано-Франківська, Львівська, Чернівецька, а також північно-західні райони Чернігівської, Житомирської, Київської, Сумської, Хмельницької області);
  • помірного (Тернопільська, Полтавська, Черкаська, Вінницька, північні райони Хмельницької областей) і сильного виродження (Луганська, Дніпропетровська, Донецька, Запорізька, південні райони Кіровоградської і Харківської областей, Миколаївська, Одеська, Херсонська області та Автономна Республіка Крим). Орієнтовні терміни сортооновлення у разі використання еліти як висхідного матеріалу: для зони найменшого виродження - через 6-7 років;
  • незначного - 5-6 років, помірного - 3-5 років, сильного -1-2 роки.
Інституту картоплярства - выращивание картофля   Інституту картоплярства - выращивание картофля   Інституту картоплярства - выращивание картофля  

- Поясніть, будь ласка, чому сорти закордонної селекції у рік завезення дають надзвичайно високі врожаї? - Дійсно, сорти, завезені з іншої зони, дають надзвичайно високий урожай у рік завозу, але з роками врожайність падає. Цей екологічний ефект можна спостерігати не тільки на іноземних, а й на вітчизняних сортах. Наприклад, наш , сорт Бородянська рожева при випробуванні в Красноярському краї (Росія) давав більше 1000 ц/га.
Хоча люди і зацікавились сортами іноземної селекції, та все ж таки перевагу віддають вітчизняним сортам, які більше пристосовані до наших природних умов. Наприклад, створений у нашому інституті сорт Слов'янка (занесений до реєстру в 1999 році) щорічно і за будь-яких природних умов дає надзвичайно високий урожай: у Київській області було отримано урожай цього сорту 1000 ц/га. Крім того, смакові якості наших сортів задовольняють потреби вітчизняних споживачів більше, ніж іноземні. Вони мають високу поживність, добрі смакові якості.

Інституту картоплярства - выращивание картофля   Інституту картоплярства - выращивание картофля   Інституту картоплярства - выращивание картофля  

Бесіду вела Таміла АНТОНЕНКО (фото автора)

 

 

Харьков, ул. Киргизская 19, корпус 2, офис 615
тел: +38(050)-999-86-15, (067)-198-04-80
info@pbp.com.ua   сделать заказ
Copyright © 2008-2016 "ПБП"